Uliczne jedzenie w Tajlandii

Uliczne jedzenie w Tajlandii

autor: Monika Haponik

 

Tajska kuchnia nie ma sobie równych. Nie od dziś wiadomo, że jest ona jedną z najlepszych kuchni na świecie. Najsmaczniejsze dania przyrządzane są jednak… na ulicy! To właśnie budki ze street foodem i uliczne stragany przyciągają każdego roku rzeszę turystów głodnych nowych, egzotycznych smaków. Nic dziwnego! Tajskie ulice pełne są smaków, zapachów i kolorów. Tutaj każda potrawa zjedzona na ulicy będzie niezwykłym doznaniem kulinarnym.

Jaka jest tajska kuchnia?

W Tajlandii nie doszukacie się wykwintnych dań. Lokalna kuchnia jest prosta, świeża, a przede wszystkim smaczna! Wielu turystów, przynajmniej na początku, ma opory przed spróbowaniem jedzenia „prosto z ulicy”. Nie ma się co oszukiwać, warunki sanitarne w przydrożnych stoiskach pozostawiają wiele do życzenia. Jednak na widok tylu rozmaitych pyszności rozsądek przegrywa z łakomstwem. Gdy już raz się przełamiecie i spróbujecie tajskiego dania, zakochacie się w tej kuchni bez pamięci.

Fanów tajskiego street foodu jest cała masa. Najlepszym na to dowodem są ogromne kolejki. Ponadto, takie miejsca odwiedzają nawet światowej sławy kucharze, jak Gordon Ramsay czy Jamie Olivier.

Uliczne jedzenie w Tajlandii to nie tylko makaron, mleczko kokosowe i trawa cytrynowa. To przede wszystkim umiejętne łączenie kilku smaków. Kluczem do uzyskania genialnej potrawy jest zbalansowana kombinacja smaku słonego, słodkiego, kwaśnego, gorzkiego oraz ostrego. W efekcie prowadzi to do powstania pysznego dania pełnego egzotycznych smaków.
  • Uliczne jedzenie w Tajlandii
    Uliczne jedzenie w Tajlandii

Jedzenie w Tajlandii - czego spróbować?

Absolutnie wszystkiego! Uliczne garkuchnie oferują fantastyczne jedzenie i grzechem byłoby nie spróbować lokalnych specjałów. Tym bardziej, że kosztują one gorsze.

Klasykiem i najpopularniejszą potrawą kuchni tajskiej jest oczywiście Pad Thai. To danie z makaronu ryżowego podsmażonego z jajkiem, tofu, krewetkami lub kurczakiem. Całość doprawiona jest kombinacją sosów oraz sokiem z limonki. Danie obowiązkowo podawane jest z prażonymi orzeszkami oraz płatkami chilli. Na marginesie, chilli jest podstawową przyprawą, która jest zdecydowanie bardziej pikantna niż ta, którą znamy w Europie.
  • Uliczne jedzenie w Tajlandii
    Uliczne jedzenie w Tajlandii

Tajskie zupy i owoce morza

Kolejną potrawą, której należy spróbować są tajskie zupy. Charakteryzuje je niezwykły aromat oraz ostry smak. Bardzo popularna jest Kuay Tiew Naam, czyli zupa makaronowa z warzywami oraz kulkami mięsa. W smaku przypomina ona nieco polski rosół. To jedyna tajska zupa, którą je się pałeczkami.

Jedzenie w Tajlandii to też świeże ryby i owoce morza często serwowane w formie szaszłyków. Nie zdziwcie się, jeśli na drewnianym patyczku znajdziecie również nadzianą parówkę czy kiełbasę zamarynowaną w słodkim sosie.

Egzotyczne owoce i słodkości

Na każdym rogu można kupić świeże owoce egzotyczne. Kosztują grosze, a ich smak jest nieziemski! Oprócz bananów, ananasów, papai, kantalupy czy gujawy, interesującym doznaniem może być spróbowanie duriana. Jest to najbardziej śmierdzący owoc świata. Co ciekawe, jest on jednym z najdroższych i najbardziej pożądanych owoców. Spróbowalibyście?

Tajlandia to raj dla łasuchów! Wśród słodkości królują tajskie lody kokosowe podawane w łupinie kokosa i posypane prażonymi orzeszkami. Warty grzechu jest też słodki ryż grillowany w liściach bambusowych. Absolutnym hitem ulicznych deserów są naleśniki, którymi można się zajadać na okrągło! Szczególnie popularne są słodkie i chrupiące naleśniki roti, serwowane z bananem i słodką polewą ze skondensowanego mleka. Mmm… pycha!

Polecane hotele

Powrót

Zainteresuje Cię także

Sprawdź, co musisz wiedzieć!

Sprawdź, co musisz wiedzieć!

Zanzibar – pytania i odpowiedzi

Wybierzesz się?

Wybierzesz się?

Costa Brava – hit czy kit?

Urlop inny niż wszystkie

Urlop inny niż wszystkie

Medytacja w Tajlandii